De kunst van het luisteren

Nee, de oefening is ze onbekend. Ik ben met een team aan het werk. We hebben het over elkaar begrijpen en naar elkaar luisteren. Om de tongen wat losser te maken en vanuit een gezamenlijke ervaring te praten, doen we een oefening. Ik vraag ze om naast elkaar te gaan staan. “De opdracht is heel simpel. Ik fluister Floris een verhaaltje in zijn oor. Hij luistert goed naar mij en fluistert het vervolgens in het oor van Noor. Zo gaan we verder totdat het verhaal bij Noah is. Die vertelt het dan hardop aan ons allemaal.” Zoals vaker gebeurd luisteren ze na afloop met stijgende verbazing naar het oorspronkelijke verhaal. Luisteren is lastig, daar zijn ze het met elkaar over eens.

Lees meer...

Begrijpen en begrepen worden

Zijn antwoord verrast me. Ik lees de mail nog een keer en probeer zijn respons te bevatten. Heeft dit te maken met mijn vraag? Mijn hoofd draait overuren om de link te leggen. In steeds andere varianten komen er vragen bij me op. Was mijn vraag misschien niet duidelijk? Hoe heeft hij mijn vraag begrepen? Welk verband legt hij? Was dit wat ik wilde weten?
Werkelijk begrijpen waar een reactie vandaan komt, is best lastig als je alleen een mail tot je beschikking hebt.

Lees meer...

Voorrang nemen of geven

Ze zit ineengedoken op haar fiets. Ik zie haar onder de rand van haar capuchon door kijken naar de auto’s die voor mij de rotonde oprijden. Blijkbaar is ze op haar hoede. Uit haar houding maak ik op dat ze weet dat ze gewoon door mag fietsen en dat, ondanks de haaientanden op het wegdek, veel automobilisten er anders mee omgaan. En inderdaad, de twee auto’s die voor me rijden negeren de verkeersregels en snijden haar bijna de pas af. Ik stop, ze fietst door en glimlacht mijn kant uit.
Het voorval deed me denken aan mensen die makkelijk als eerste het woord nemen in een gesprek. Voorrang nemen als het ware en daarmee anderen soms geheel of gedeeltelijk belemmeren hun verhaal te vertellen.

Lees meer...