Wat is jouw stijl van leidinggeven?

Hij wil medewerkers in hun kracht zetten. Dat ze hun eigen broek ophouden. Zijn belangrijkste wens is dat ze volledig tot hun recht komen in het team. Zijn medewerkers krijgen van hem alle ruimte. Hij faciliteert wel. Ze hoeven maar te vragen.
Ik ben in gesprek met een manager over zijn team – over wat er wel en over wat er niet loopt. Zijn woorden klinken me bekend in de oren. Zo’n dienende leiderschapsstijl spreekt me aan. Bijna tegelijkertijd borrelen er andere gedachten bij me op. Ik ken zijn team inmiddels wat langer. Ik weet wat er onderling speelt en wat ze individueel goed en minder goed afgaat. Ik ken hun ontwikkeling, werk- en denkniveau. Sluit zijn insteek wel aan bij waar zijn medewerkers ‘staan’?

Lees meer...

Waarom een reddende engel lang niet altijd een geschenk uit de hemel is

Elske, mijn netwerkmaatje: Wat zegt je gevoel?
Ik: Door al dat denken is mijn gevoel ondergesneeuwd.
Elske: Hihi.
Ik zit vast, muurvast in mijn gedachtenpatroon. Had zo graag advies gekregen over hoe ik met de situatie om zou kunnen gaan. Haar ‘hihi’ zet me op een ander been. Wat ben ik nu eigenlijk aan het creëren? Is dit een drama in wording? Mijn intentie lijkt goed… Waarom ben ik me dan in allerlei bochten aan het wringen om mijn woorden zo’n draai te geven dat mijn oplossing aantrekkelijk is voor die ander? Wacht even. Oplossing? Heeft Thijs wel om hulp gevraagd? Oeps. Ben ik aan het redden zonder een hulpvraag? Ai, zo kun je dus een dramadriehoek starten…

Lees meer...

De kunst van het luisteren

Nee, de oefening is ze onbekend. Ik ben met een team aan het werk. We hebben het over elkaar begrijpen en naar elkaar luisteren. Om de tongen wat losser te maken en vanuit een gezamenlijke ervaring te praten, doen we een oefening. Ik vraag ze om naast elkaar te gaan staan. “De opdracht is heel simpel. Ik fluister Floris een verhaaltje in zijn oor. Hij luistert goed naar mij en fluistert het vervolgens in het oor van Noor. Zo gaan we verder totdat het verhaal bij Noah is. Die vertelt het dan hardop aan ons allemaal.” Zoals vaker gebeurd luisteren ze na afloop met stijgende verbazing naar het oorspronkelijke verhaal. Luisteren is lastig, daar zijn ze het met elkaar over eens.

Lees meer...